În primul rând, mă bucur să încep prin a spune că fac ceea ce îmi place și sunt fericită pentru că domeniul în care profesez oferă deschidere către orizonturi foarte diverse. Am oportunitatea de a învăța zilnic lucruri noi, de a evolua pe plan profesional, de a-mi folosi și devzvolta creativitatea în proiectele la care lucrez.
Am terminat facultatea de arhitectură la UAUIM și lucrez în proiectare de doi ani. Aici lucrurile sunt seriose și responsabilitățile cresc pe zi ce trece, dar, odată cu ele, apar și satisfacțiile. Cred ca orice arhitect se simte cu adevărat împlinit atunci când vede cum conceptele și schițele sale capătă formă în proiecte și devin, în final, realitate. În spatele lor este mult efort depus, mult entuziasm și multă energie consumată, dar aici nu este vorba despre implicarea unui singur om, ci de cea a unei echipe. Arhitectura « crește » cel mai bine odata cu aceasta, prin critica constructivă și lucrul de echipă care coagulează eforturile pentru un rezultat final bun.
Din domeniul complex pe care l-am descris (poate prea) pe scurt, se desprind în universul meu zilnic, mult mai multe ramuri ale arhitecturii pe care le îndrăgesc sau le practic sau pe care poate încă nu le-am descoperit. Una din ele este pasiunea pentru texturi, patternuri și culori care s-a materializat încet-încet într-un proiect personal. Este vorba despre felul meu de a arăta și celor din jur un alt mod de percepere a lumii în care trăim. Este atât de ușor, cu tehnologia de care dispunem astăzi, să vedem altfel ceea ce ne înconjoară, să călătorim virtual în locuri în care probabil nu vom ajunge niciodată.
Cred că este important să ne dăm voie să ne jucăm din când în când, să ne lăsăm mintea să funcționeze liber și să ne detașăm de constrângerile cotidiene, de reguli. « (a)round » a început ca o joaca, iar joaca a apărut din curiozitate. Sunt des întrebată cum mi-am început colecția de texturi și acesta este răspunsul sincer. Fascinația lumii văzute de sus nu este un subiect nou și scopul colecției mele nu este acela de a reinventa. Eu am descoperit că fiecare dintre noi vede lumea prin propriile « lentile ». Ale mele sunt cercuri, pentru că a încercui a însemnat a strânge, a înconjura, a marca și a comunica fără cuvinte ceea ce am găsit a fi frumos.
De aceea, imaginile pe care le salvez și le postez pe pagina mea de Instagram (https://www.instagram.com/bi.texture/) se identifică doar prin coordonatele lor geografice și invită la a fi căutate, descoperite. Ele sunt puncte de plecare pentru călătorii virtuale în descoperirea Pământului, sunt introduceri în povești din diferite locuri ale lumii și aduc în lumină doar o parte din ceea ce se află, de fapt, dincolo de limita cercului.
« (a)round » este un proiect în derulare, o căutare continuă a mijloacelor de manifestare și de implinire a curiozității și lasă loc liber oricărei interpretări. Fie că este vorba despre texturi, pattern-uri, grid-uri și forme naturale sau urbane de sine stătătoare, obiective, fie că este vorba despre locuri, arhitectură, oameni și poveștile din spatele lor, intenția este de a aduce în fața o posibilă percepție a lumii, văzută, în acest caz, printr-un instrument la îndemâna tuturor.
Am expus texturile vara trecută timp de două săptămâni la Acuarela Bistro (https://www.facebook.com/Acuarelabistro/), cu sprijinul Cuimbold (https://www.facebook.com/cuimbold/). A fost o experiența interactivă pentru că texturile au fost prezentate ca într-o matrice pe doi dintre pereții încăperii, fiecare cerc având un QR code asociat care putea fi scanat și care trimitea « călătorul » prin coordonate, direct la locul din Google Maps.
De curând am deschis ALB Design Studio (https://www.facebook.com/albdesignstudio/) împreună cu colegul meu designer, Alexandru Bălașa. La fel ca și în cazul texturilor, despre care mă minunam de una singură cu mult timp înainte de a le strânge într-o colecție online, noi ne ocupăm de design interior, grafică și design de obiect înca din perioada facultății. Diferența este că acum am început să ne exprimam în mediul online și avem planuri mari. Împreună cu proiectele și soluțiile pe care le oferim și pe care le tratăm într-un mod profesionist, am păstrat, așa cum spuneam, doza de joacă. Texturile sunt trademark-ul nostru pentru că ne dorim să le integrăm sub forma unei « semnături » în proiectele noastre, fie că se regăsesc în tablouri, fie că sunt transformate în printuri textile sau desene murale, ele vor spune povestea caselor în care se vor afla și vor activa poate, curiozitatea și entuziasmul descoperirii.
proiecte realizate de alb.designstudio
fotografii realizate de Ionuț Pais și Oana Dobrescu